SD är inte ett parti som andra trots sin riksdagsplats!




"I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
när de hämtade socialdemokraterna så protesterade jag inte, för jag var inte socialdemokrat;
de hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude.
När de slutligen hämtade mig så fanns ingen kvar som kunde protestera." 
Pastor Martin Niemöller (1892-1984)



Dikten ovan är skriven av Martin Niemöller (1892-1984). Den handlar om hur Nazitysklands intellektuella inte agerade i tid mot Nazisternas framfart och om hur många av dem pga detta gick ett rysligt öde till mötes.

Martin Niemöller visste vad han talade om i sin dikt. Efter att ha deltagit i första världskriget studerade han teologi och blev pastor och 1933 så grundade han och teologen Dietrich Bonhoeffer Bekännelsekyrkan som var en kyrklig protestorganisation mot Nazityskland.

Diktens "Jag"-person är förmodligen Niemöller själv eftersom han pga sitt motstånd emot Nazisterna greps år 1937 och hamnade först i koncentrationslägret Sachsenhausen och ifrån 1941 hamnade i koncentrationslägret Dachau där han satt ända fram till att lägret befriades i april 1945.


Så varför skriver jag då detta och varför berättar jag om Niemöller?
Jo, hans dikt sammanfattar i några korta rader utrensningen av motsåndet mot Nazisterna i Tyskland på 1930 och 1940-talet och kan ge en bild och en liten förståelse av hur en totalitär högerextrem organisation tänker om opposition.

Om man inte har läst sin historia så kan man lätt tro att Nazisterna kom till makten med hjälp av revolution, och visst försökte man en gång i det som historien känner som Ölkällarkuppen i München, något som bara utmynnade i att Adolf Hitler och några andra av huvudpersonerna dömdes till fängelse.
Fängelsetiden gav Hitler tid att tänka på hur han skulle bygga upp sin nya rörelse och i fängelset så skrev han tex Mein Kampf. 

I början av 1930-talet lyckades Nazisterna vinna plats i den tyska riksdagen och efter ett antal omval 1933 lyckades de få 43,9 procent av rösterna och man lyckades då övertyga de övriga i församlingen att rösta för en ny lag som innebar att en helt ren Nazistregering fick full lagstiftande makt i Tyskland.

441 ledamöter i riksdagen röstade för lagen och 94 stycken röstade emot. Alla 94 var Socialdemokrater. De kommunistiska ledamöterna hade man redan gjort sig av med genom att anhålla och häkta dem.
Resten av historien kan de flesta.

Nazisterna kom alltså till makten via allmänna val och att spela ut det parlamentariska spelet på ett oerhört skickligt sätt. Något som självklart gynnade dem var också den "stora depressionen" som drabbade Tyskland extra hårt.

Känns det igen? Likheten med idag är tyvärr både slående och skrämmande. Stora katastrofer som orsakar lidande och nöd vilket får folk att röra på sig och flytta. På 1920-1930-talet var det efterdyningarna av 1:a världskriget idag tex Irak, Syrien och Afganistan samt miljökatastrofer. 

De största ekonomiska kriserna som världen någonsin skådat i modern tid. På 1920-1930-talet var det "den stora depressionen" och på 2010-talet var det "Lehmann Brothers-kraschen".

Det är i sådana tider som politiker och vanligt folk försöker hitta bra lösningar på svåra problem och det är i sådana tider som högerextrema partier frodas som bäst med sina enkla populistiska lösningar som folk har lätt att ta till sig och som låter bra men som inte funkar i praktiken.
Det är också i sådana tider när man väl har fått makten över en församling i tex en Region eller en Kommun som man börjar lägga de förslag som man inte vågat tala högt om tidigare.
Som nu med SD i dagarna i Sölvesborg!

Det började häromdagen när kommunstyrelsen gick ut och talade om att man absolut inte kommer att lägga några pengar på "Menskonst", ett begrepp som inte ens existerar förutom när SD använder det som ett sätt att använda konst som de själva inte gillar.
Man konstaterade också att det skulle köpas in konst som folk gillade.
Ursäkta mig men smaken är som baken. Delad!

Sen har veckan fortsatt med att man i Sölvesborg som enda kommun i landet tagit beslut om att man vid deras kommunhus helst inte ska hissa några andra flaggor än den svenska och kommunens flagga men framförallt så kommer man inte hissa Prideflaggan.
Detta säger man att man absolut inte kommer att göra eftersom Pride är en vänsterorganisation och för att SD aldrig är välkomna till Prides event.

Problemet för SD är att Pride är en opolitisk organisation som värnar om alla människors lika rätt oavsett vem eller vad du är och varför skulle Pride bjuda in ett parti vars företrädare satt en ära i att förtala och tala illa om de människor som Pride företräder?

Att det skulle bero på Homofobi och ett arv av deras Nazistiska idétradition är ju självklart något som SD själva aldrig skulle erkänna utåt men faktum är att man inte behöver leta länge för att hitta rubriker där folkvalda ifrån SD förtalat HBTQ-personer eller andra minoritetsgrupper i samhället på ett sätt som vore helt främmande för vilket som helst av de andra partierna i Sveriges riksdag. 

Här nedan är bara två alternativ:




Så vilka är då SD, var kommer de ifrån och kommer de aldrig att få komma ifrån sitt ursprung kanske en del frågar sig?

SD grundades av rasistiska/Nazistiska BSS och svenska Vit-Makt och fascist-rörelsen 1988. Nuvarande partiledaren Jimmy Åkesson gick med 1994 och på den tiden så hade många inom partiet fortfarande Nazistuniformer på sig på partiets tillställningar och man hade den gamla symbolen med facklan som är en känd fascistisk symbol.
Att Åkesson säger att han aldrig uppfattat Nazistiska strömningar i partiet är pga detta rätt otroligt eller för att vara snäll en omskrivning av historien, något som högerextrema partier ofta är bra på. 

Efter att man börjat klä sig vårdat och slängt av sig uniform och bombarjackor kom partiet till slut in i riksdagen 2010 och har suttit där sedan dess.
Man lyckades klara av sin största mediala skandal  Järnrörsskandalen utan att tappa alltför mycket förtroende hos väljarna.

Pga flyktingkrisen och att västvärlden riktat sitt fokus på islamistisk terrorism de senaste åren så har SD kunnat smyga under radarn med sina åsikter men även dra de andra partierna i Sveriges Riksdag åt sitt håll vad det gäller extrema åsikter och förklaringsmodeller om att det mesta som är fel i Sverige beror på framförallt invandringen.
De mest extrema åsikterna har ofta avfärdats med att de är ett riksdagsparti och alltså inte kan vara högerextrema och i media och debatter ställer media ofta inte de följdfrågor som man ställer till företrädare för andra partier för att visa partiets brister. 

Det här är en farlig utveckling. Precis som Hitler och Nazisterna i Tyskland så har SD lyckats flytta blickpunkten i många av våra stora samhällsdiskussioner så att vanligt folk och till och med de andra partierna mer och mer tycker att populistiska, rasistiska/nazistiska och högerextrema förslag är något helt normalt.

Men SD är inget vanligt riksdagsparti. De är bildade av Nazistiska och Fascistiska organisationer och det är därifrån deras ideologiska idéarv kommer och det är utifrån det de formar sin politik och deras företrädare visar varenda dag i uttalanden och göranden att det är den politiken de står för.

Tills de har slutat med det får de leva med att deras ursprung påpekas och vi andra får vara på vår vakt så inte hela Sverige slutar som i Sölvesborg eller än värre Tyskland på 1930-talet!

















Kommentarer

Adrecord