Vilken regering ger vårt valresultat?


En vecka efter valet så är den så kallade Afrikahettan på väg in över Sverige och länsstyrelserna har räknat färdigt alla röster och kommit fram till ett slutgiltigt valresultat. 
Under hela veckan medan mandaten har hoppat fram och tillbaka så har politikerna hållit hårt på sina egna ståndpunkter men nu när vi vet resultatet är det dags att politiker från alla partier verkligen tar sitt ansvar. 
Men vad har vi egentligen för olika regeringsalternativ?







Riksdagsvalet förra söndagen slutade som vi alla vet och som ni kan se på de två bilderna ovan med ett minimalt övertag för de rödgröna över Alliansen. Om man tittar på riksdagens mandat så betyder det att de rödgrönas 144 ger ett mandats övertag över Alliansens 143 mandat. Samtidigt så har Sverigedemokraterna lyckats att samla ihop hela 62 mandat med sina 17,5% av rösterna.


Så vad ger detta oss för regeringsalternativ? Här nedan har jag gjort några förslag på varianter av regeringar som diskuteras just nu. Regeringsalternativet är alltid den vänstra stapeln. Detta betyder inte att de andra partierna samarbetar utan den andra stapeln symboliserar bara övriga riksdagen.

Vi börjar med de alternativen som innehåller de rödgröna alternativen. 

Det första alternativet är att Socialdemokraterna själva bildar regering. Det här är inget realistiskt förslag eftersom en regering ska godkännas av en majoritet av riksdagen. Det är inte troligt att en Socialdemokratisk regering skulle få ett sådant godkännande.


Dagens regeringsalternativ. Detta är också en jättesvag regering och skulle med all sannolikhet bli fälld i en omröstning av riksdagen precis som förslaget ovan då både Alliansen och Sverigedemokraterna säkert skulle rösta emot ett sådant alternativ. 



Ett starkare alternativ men alla de övriga partierna har sagt att de aldrig skulle samarbeta med Vänsterpartiet och därför skulle aldrig någon av dem medverka till att de hamnar i en regering.



Det här är ett majoritetsalternativ som hade gått igenom i riksdagen. Det är också Socialdemokraternas stora dröm att knäcka blockpolitiken. Det finns bara två problem med förslaget. Både Vänsterpartiet och Centerpartiet har lovat att ALDRIG samarbeta med det andra partiet. 
Och vem skulle bli statsminister? Stefan eller Annie?


Ytterligare ett alternativ med partier från båda dagens block, vilket Socialdemokraterna eftersträvat länge. Fortfarande en regering i minoritet men absolut ett alternativ som skulle kunna fungera.     



I princip samma alternativ som ovan fast med Vänsterpartiet med i regeringen eller som stödparti till regeringen. En stabil majoritetsregering om nu Centerpartiet och Vänsterpartiet kan komma överens.

Många är de som talat för att arvfienden Socialdemokraterna och Moderaterna borde sluta fred och sätta sig i en samarbetsregering ihop. Man når inte riktigt upp till hälften av mandaten men båda partierna har regeringsvana. Lägger man bara genomtänkta förslag så kan man nog lätt locka med sig röster från de andra. Om man kan komma överens med varandra vill säga!

Och nu tar vi de övriga förslagen.

Alliansalternativet! Ett genomtänkt och välgrundat regeringsalternativ. Alliansen vill också bilda regering tillsammans och är just nu det tydligaste alternativet. Det stora problemet är de rödgröna partierna som kommer att göra allt för att krossa Alliansens regeringsdrömmar. 

                              En ordentlig majoritetsregering och Sverigedemokraternas favoritalternativ. Alliansen däremot har hela tiden sagt att de inte tänker regera med eller med hjälp av Sverigedemokraterna.




En regering med enbart Moderaterna är egentligen samma sak som en med enbart Socialdemokraterna. Väldigt liten! Riksdagen skulle förmodligen aldrig godkänna den även om Moderaterna nog skulle ha mer chans än Socialdemokraterna. Som regering skulle de bli tvungna att göra uppgörelser om allt! Precis allt!

Lite större än alternativet ovan men i övrigt så gäller precis samma premisser som för en helt ren Moderatregering.

Många har förespråkat den här regeringen redan innan valet. Den skulle bli rätt stor och skulle de få ett stödparti med på tåget så skulle det kunna funka. Största problemet är att Sverigedemokraterna är en del av regeringen vilket skulle försvåra samarbete med de andra partierna.

Samarbetsalternativet! Alliansen tar Socialdemokraterna och Miljöpartiet i hand och skapar en riktigt stor samlingsregering. Inte särskilt troligt men hade förmodligen varit riktigt bra för landet om det hände!

Det sista alternativet är en ren Sverigedemokratsik regering. Detta är nog det absolut minst troliga förslaget eftersom alla de andra skulle rösta emot ett sådant förslag!

När man ser alla dessa förslag så förstår man att våra politiker har en hel del att fundera på just nu.

Vi får se vilket förslag det blir.

Trevlig kväll!









Kommentarer

Adrecord