Kort om skolan!

Har ni hört siffrorna 79 000 stycken år 2035?
Vet du vad det handlar om?
Det handlar om hur hög lärarbrist vi kommer ha i Sverige enligt SCB!

Vi har ett stort problem i Sverige.
Våra skolbarn får inte den undervisning som de har rätt till eftersom undervisningen på flera håll sköts av outbildad personal.

Jag tänker inte påstå att en outbildad lärare alltid är sämre än en utbildad men om vi har ett utbildningssystem för lärare så är det bra om de flesta av våra barn i skolan har en utbildad lärare i klassrummet.

Tyvärr jobbar cirka 40 000 av Sveriges utbildade lärare med något annat idag och om du dessutom räknar med förskolelärare och fritidspedagoger så är det ännu fler.

Om man tittar på pedagogyrkenas sjukskrivningstal så förstår man att folk söker sig till andra yrken.

Styrningen i svensk skola är för det mesta dålig vilket ofta leder till onödiga och uttröttande diskussioner. Personalgrupperna är på gränsen till underbemannade gentemot barnantalet och fylls ofta på med outbildad okunnig personal som måste visas och läras upp.

Regeringen pratar om att sätta in fler händer i skolan men det spelar ingen roll så länge platser på lärarutbildningarna står tomma.

Man måste göra pedagogyrkena attraktiva igen genom högre löner och ett bra arbetsklimat med ett riktigt chefskap så att folk vill bli lärare igen.

Först då kan vi vända den totala nedgång som svensk skola har hamnat i!

Kommentarer

Adrecord