Gnäll inte på NMR förrän alla tar sitt ansvar!(Obs! Gammalt inlägg!)


Som ni nog har förstått så är familjen just på väg på en resa till vårt favoritresmål, Norrland. 
Om man ska vara riktigt ärlig så finns det inget vackrare ställe att tillbringa en svensk sommar på.
Just nu befinner vi oss i vår favoritstuga på en av våra favoritcampingplatser mellan Bollnäs och Söderhamn i Hälsingland och det är här som detta inlägget tar sin egentliga början.

I Sverige har vi 290 kommuner.
Alla kommuner är olika stora, har olika många invånare och därför också olika mycket resurser att klara de åtaganden som en kommun har, tex äldreomsorg, integration och skola.
Det är här som kommuner som Söderhamn är en av de stora förlorarna bland Sveriges kommuner.

Söderhamns kommun har tagit emot 197 flyktingar i år. 
Med sina 25 602 invånare och 7,7 flyktingar per invånare är de en av de kommuner i landet som tagit emot absolut flest flyktingar. 
Om flyktingarna fördelats jämnt över landet över samma period så borde Söderhamn ha tagit emot 67 flyktingar.

Under den stora invandringsvågen under framförallt 2015 har Söderhamn gjort precis det som riksdag och regering har bett kommunerna att göra, att ta ett gemensamt ansvar för invandringen.
Under tiden så har rika kommuner som tex Hammarö fallit undan och försökt att slippa så gott det går.  

Hammarö kommun har tagit emot en enda flykting i år. Med sina 15 363 invånare blir det 0,1 flykting per 1000 invånare. Hammarö är bäst på att vara sämst i klassen men förekommer sällan i riksmedia av den anledningen.

Problemet är att invandring kostar och om bara några få kommuner som redan har ett svårt ekonomiskt läge ska ta hand om Sveriges invandring och de redan rikaste slippa undan så kommer det att leda till mer främlingsfientlighet på grund av att kommunerna som gör sin plikt måste skära ner på sådant som kommuninvånarna anser att de har rätt till!

När jag i går läste Söderhamns-Kuriren så såg jag till min fasa att deras huvudrubrik på framsidan av tidningen var att "Nazismen har fått fäste i kommunen".

Om vi fortsätter med att bara låta kommuner som Söderhamn, Filipstad och Ockelbo att ensamma ta ansvaret för vår invandring så kommer vi att fortsätta att bygga små städer där rasismen och Nazismen frodas för att sedan spridas ut över landet.

Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

Vill vi att organisationer som NMR får fäste på riktigt eller ska vi kräva att alla kommuner tar sitt ansvar?

Även Hammarö!


Kommentarer

Adrecord