EU måste ställa krav! Inte bara för Sveriges skull!


Sverige brinner. 
Dag för dag så matas vi med bilder av hur skogen brinner i vad som nu uppmätts till att vara den största skogsbrandskatastrofen i Sverige någonsin.

På Twitter och Instagram tävlar våra politiker om vem som har störst empati med de människor som fått lämna sina hem i de evakuerade områdena.
Samtidigt åker våra partiföreträdare i skytteltrafik för att på plats ta del av de nyaste nyheterna och visa svenska folket att "Vi bryr oss".

Och överallt denna diskussion:

"är det här effekten av miljöpåverkan?"

De flesta är helt eniga om att vår påverkan på miljön och klimatet är skadlig och att de olika extrema väderfenomen som sker runtomkring vår jord beror på detta.

Det finns dock de som inte vill se och som vill fortsätta att leva som de alltid har gjort med ett övertag på de människor som bor i de fattigare länderna och med ett strupgrepp på vår jord, enbart för att det är bekvämare än att tänka.

När Sverige nu brinner så visar EU sin fulla kraft.
Vi har fått hjälp av, eller erbjudande att få hjälp av de flesta Europeiska länderna och det visar verkligen på EU:s styrka när unionen fungerar som det ska.

Tyvärr så visar det sig ofta att om EU ska fungera så hänger det väldigt mycket ihop med vilja och frivillighet ifrån medlemsländerna och det är synd.

Så länge man kan tjäna goodwill på sitt handlande så är det lätt att vara med, men om det krävs något av ett land så är det inte lika säkert att man ställer upp.

Var fanns till exempel många av EU-länderna under flyktingkrisen 2015?
Sverige och Tyskland tog emot ett opropertionerligt stort antal människor men många andra medlemsländer valde att titta bort.
De flesta stängde sina gränser nästan helt.

Ett av de länder som totalstängde sina gränser var Polen som nu skickar 139 brandmän och 44 brandbilar till Sverige och bränderna.

Vi i Sverige är naturligtvis oerhört tacksamma att polackerna skickar sina brandmän till brandområdena, precis som vi hade varit väldigt tacksamma om Polen hade tagit sin andel av den stora flyktingströmmen.

Om alla hade hjälpts åt i flyktingkatastrofen precis som man gör det nu vid bränderna så hade EU knappt haft någon katastrof att tala om.

Med det sagt så tror jag att ett EU som fungerar är ett jättebra samarbete för alla Europas länder.
Men ett EU som inte fungerar och inte ställer hårda krav på de medlemsländer som är med i unionen är skadligt för alla EU:s medborgare i det långa loppet.


Kommentarer

Adrecord